Casa de Cultură a Studenților și-a aniversat proiectul de suflet, „Mărțisorul”, la finalul săptămânii trecute, cu ocazia împlinirii a 60 de ani frumoși de existență a prestigiosului ansamblu folcloric.
Ce este „Mărțițorul” pentru Clujul universitar și cum s-a născut el?
“Mărţişorul a luat naştere nu dintr-o decizie oficială sau în urma unui plan de acţiuni, ci firesc, ca orice faptă bună” spunea domnul Laurenţiu Hodorog, fondatorul Ansamblului ”Mărțișorul” și primul director al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.
„Ansamblul folcloric studenţesc “Mărţişorul” s-a înfiinţat în anul 1957 în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. Acest grup format din studenţi de la toate universităţile din oraş începea să pună bazele unui viitor ansamblu studenţesc de renume în rândul grupurilor studenţeşti de folclor din ţară. Văzut iniţial cu scepticism şi fără un viitor prea îndelungat, “Mărţişorul” reuseşte în doar câţiva ani de la “naştere” să fie premiat şi recunoscut la cel mai înalt nivel.”
În anul 1977, la conducerea orchestrei “Mărțișorul” este numit Dorel Rohian, acordeonist și dirijor și în prezent al orchestrei.
Și la cârma dansatorilor, după mai mulți coregrafi de excepție este numit Ioan Cocian în anul 1985, funție în care se află și astăzi. Alături de dirijorul Dorel Rohian și Maestul Dumitru Fărcaș, Ioan Cocian conduce activitatea ansamblului “Mărțișorul” cu aceeași măiestrie ca a tuturor generațiilor anterioare, dovadă succesul și prestigiul continuu al “Mărțișorului”.
„Mărţişorul” reprezintă emblema generaţiilor de studenţi care, la cea mai frumoasă vârstă a vieţii, au ştiut să dăruiască artei populare româneşti dragostea şi elanul lor incomensurabil şi să se consacre nobilei cauze a promovării tradiţiilor folclorice româneşti pe toate meridianele lumii.”
„ Am fost student la Cluj, dar mai ales mărţişorean. ” – Laurenţiu Horodog.
Spectacolul generațiilor de artiști care s-au lansat și au evoluat în cadrul renumitului ansamblu folcloric ”Mărțișorul” a adunat pe scena sălii Dumitru Fărcaș multe nume consacrate: Dumitru Fărcaș, “ steaua norocoasă “ a Ansamblului “Martişorul“, după cum spunea fondatorul Ansamblului, Laurenţiu Hodorog, Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Gheorghe Turda, Vlăduța Lupău, Marius Ciprian Pop, precum și alți artiști din diferite generații care și-au început cariera sau au susținut concerte în cadrul formației de folclor.
La acest moment aniversar marca CCS Cluj-Napoca, nu au fost uitați oamenii din conducerea instituției de cultură, invitați la eveniment de actualul director, Flavius Milășan: în primul rând, fiica primului director, Laurențiu Hodorog, doamna Mariana Hodorog , directorul din două mandate diferite, Silviu Corpodean, Victor Bercea și Excelența Sa, diplomatul Gabriel Bârtaș, un mare prieten al Mărțișorului.
Un astfel de moment nu putea să fie ignorat de autorități, de la primarul Clujului, Emil Boc, prefectul judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, ministrul Dialogului Social, Gabriel Petrea și subsecretarul de stat din Ministerul Tineretului și Sportului, Cristina Andronic.
Mărțișorul ar fi mai puțin tânăr fără studenți și universitari, care au fost reprezentanți de doi rectori ai celor mai importante universități clujene, Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop, rector UBB Cluj-Napoca și Prof. Dr. Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca.
Organizatorii evenimentului, Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, Ministerul Tineretului și Sportului și Asociația Ansamblul Folcloric ”Mărțișorul” au fost la înălțimea evenimentului.
Sursa: pagina oficială Facebook CCS Cluj-Napoca şi ccscluj.ro