Boala Burger – denumită și trombangeită obliterantă sau boala vaselor în formă de tirbușon

1
860

Este o boală inflamatorie a al arterelor medii și mici. Incidența (definită ca apariția de noi cazuri) este în jur de 12-20 de cazuri noi la suta de mii de oameni, întâlnită în aproape toate cazurile la marii fumători, fiind o boală aproape exclusiv  bărbaților, cu un raport de cca 75/1, vârsta pacienților fiind sub 45 de ani.

Se manifestă cu dureri de tip claudicativ (durere la nivelul gambei  în timpul mersului), fenomene Raynaud (invinețirea degetelor de la mâini sau picioare) și apariția de tromboze arteriale sau venoase periferice (cheaguri de sânge în vasele de sânge de la mâini și picioare).

La consult se observă extremități reci, palide, cu tentă albastră de multe ori, pulsurile sunt slabe sau în situații critice absente, neprezentarea la medic în timp util ( asta însemnând adresabilitate imediat ce apar simptomele respective) poate duce la apariția gangrenei.

Pentru a depista această maladie, în urma unui consult, dacă se suspectează caracteristici clinice sus menționate a bolii Burger, se recurge la investigații paraclinice, cum sunt ecografia doppler arterială și venoasă, arteriografia periferică (arteriografia este un film în timp real al fluxului sanguin din artere, folosind substanță de contrast), examinări histopatologice și unele determinări genetice, fiind o maladie cu o anumită agregare familială și o componentă genetică prezentă.

Diagnosticul pozitiv este confirmat în situația în care pe arteriografie apar zone de stenoze sau ocluzie (stenozele reprezintă îngustări ale vaselor de sânge, iar ocluziile sunt îngustări totale ale vaselor de sânge) a arterelor medii și mici cauzate de trombi, dar fără să fie prezente plăci ateromatoase (ateroamele sunt depuneri de colesterol calcificat pe interiorul arterelor cauzând boli ateromatoase)

Tratamentul este axat pe 3 tipuri de conduită în funcție de gradul de avansare a bolii.

Schimbarea stilului de viață, fiind recomandat renunțarea la fumat și un regim alimentar echilibrat, ușor proteic și mai puțin hiperlipidic, cu o componentă bogată axată pe consumul de fructe și legume. Pe scurt se agrează alimentație cu carne slabă lipidic (ex carne de pasăre, pește), fructe și legume din belșug, mesele fiind concentrate să nu depășească nivelul de kcal de care organismul are nevoie.

Tratamentul medicamentos constă în:

  • tratarea durerii cu medicamente antialgice
  • tratarea inflamației cu antiinflamatorii sistemice (generale, care acționează în întreg organismul)
  • tratament vasodilatator cu medicație care are efect vasodilatator
  • tratament anticoagulant (medicamente antiagregante plachetare, anticoagulante orale, antitrombotice sau combinația dintre aceste medicamente în funcție de gravitatea patologiei)

Tratamentul chirurgical, care reprezintă de fapt amputațiile la diverse niveluri în urma gangrenei instalate de severitatea patologiei.

  • Autor: Dr. Marius Cotuțiu
  • Coautor: medic rezident chirurgie generală Ionel Mang

    Ionel Marius MANG
    Ionel Marius MANG – medic rezident chirurgie generală

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here