Vești bune pentru locuitorii județelor Cluj și Sălaj deoarece recent, Compania de Apă SOMEȘ S.A., a semnat contractului de finanțare pentru proiectul “Asistenţă Tehnică pentru pregătirea Aplicației de Finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020”.
Acest contract vizează finanțarea asistenței tehnice care va pregăti documentațiile tehnice necesare în vederea obținerii finanțării nerambursabile aferentă exercițiului financiar 2014-2020. Obiectivele acestui proiect constă în accesarea finanțării, în mare parte nerambursabilă, pentru a putea derula cel de-al cincilea proiect major de investiții în modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și apă uzată – epurare aria deservită din județele Cluj și Sălaj.
Perioada de implementare a noului contract este de 55 de luni de la data semnării acestuia, fiind legat de perioada de implementare a Programului Operațional de Infrastructură Mare ( POIM ) 2014 – 2020. Pentru acest program de investiție major Compania de Apă SOMEȘ S.A. îşi propune să atragă fonduri europene de aproximativ 350 de milioane de euro destinați atât continuării lucrărilor de extindere și modernizare a infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare în mediul urban, dar mai ales realizarea de astfel de lucrări în mediul rural din aria deservită.
Proiectul are drept scop continuarea strategiei regionale de dezvoltare a sectorului de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj în vederea îndeplinirii cerințelor Acquis-ului de Mediu al Uniunii Europene prin promovarea investițiilor în domeniul apei și apei uzate pentru asigurarea conformării cu directivele europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) și epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC).
Principalii indicatori fizici ai proiectului, cu aproximaţie, sunt:
Sisteme de alimentare cu apă
- Conducta de aducţiune Cluj – Sălaj (tronson principal) – 164 km;
- Extindere rețele de distribuție/transport apă – 1.239 km (494 km Jud Cluj; 745 km Jud. Sălaj);
- Reabilitare rețele de distribuție/aducțiune apă – 140 km (113 km Jud. Cluj; 27 km. Jud. Sălaj);
- Reabilitare si modernizare STAP Gilau;
- Reabilitare surse Florești, Capușu Mare și Muntele Băișorii;
- Extindere sistem SCADA.
Sisteme de apă uzată
- Extindere rețele de canalizare – 262 km (138 km Jud Cluj; 124 km Jud. Sălaj);
- Reabilitare rețele de canalizare – 71 km (43 km Jud. Cluj; 28 km. Jud. Sălaj);
- Conductă de refulare – 46 km (22 km Jud. Cluj; 24 km Jud. Sălaj);
- Stații de Epurare Ape Uzate extinse/reabilitate ( 4 buc.);
- Sistem SCADA extindere ( 1 buc. );
- Implementarea şi eficientizarea managementului nămolului rezultat în cadrul procesului de epurare a apelor uzate prin realizarea unor instalații de uscare și valorificare a nămolului și a facilităților conexe.
Articol de Cluj
Articol de Cluj