Din martie, când România a intrat în starea de urgenţă generată de pandemia Covid-19, şi la nivel naţional s-a hotărât ca toate activitățile culturale, științifice, artistice sau de divertisment, realizate în spații închise, să fie suspendate, s-au căutat în permanenţă soluţii pentru a păstra un contact permanent cu publicul interesat.
În mod normal spațiile culturale (sălile de spectacole, teatrele, opera, muzeele, galeriile de artă) reprezintă un punct de interes pentru o mare parte a populației, acestea fiind importante nu doar prin prisma rolului principal, acela de informare, divertisment sau petrecere a timpului liber, cât și de dezvoltare a spiritului cultural, de înțelegere a anumitor tendințe și a avea păstra legătura directă cu societatea.
Schimbări vizibile în ceea ce privește raportarea oamenilor la cultură s-au observat şi la nivelul judeţului Cluj, cele mai evidente inițiative fiind în Cluj-Napoca, un reper pentru cultură în România și înainte de perioada pandemiei.
În Cluj-Napoca, în momentul de față numeroase evenimente se desfășoară în spațiul virtual, unele dintre acestea fiind promovate prin intermediul platformei Clujul Cultural (www.clujulcultural.ro).
Teatrul Naţional Cluj caută în permanenţă modalităţi de a se întâlni cu publicul, chiar şi prin intermediul tehnologiei. Toate spectacolele s-au mutat în mediul online şi chiar a fost organizat un eveniment online gratuit, ZIUA PORȚILOR DESCHISE, pentru a asigura publicul că teatrul este în continuare „AICI” (www.teatrulnationalcluj.ro).
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a fost nevoită să se adreseze publicului cu un program sub o altă formă şi a implementat în vara anului 2020 proiectul cu numele Opera Summer Hub, o microstagiune estivală prin care s-a încercat păstrarea autenticităţii spectacolelor Operei Naționale Române din Cluj-Napoca dar și introducerea unui iz de noutate și anume o serie de spectacole în aer liber. Succesul acestor reprezentaţii nu a întârzit să apară, numeroase evenimente fiind „Sold out”. În această perioadă Opera Română din Cluj-Napoca şi-a mutat reprezentaţiile online, conform calendarului publicat pe site-ul instituţiei (https://operacluj.ro/calendar).
Şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a anunţat suspensarea activităţii cu publicul pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28.10.2020. Acest lucru a dus însă la o reorganizare a activităţii şi în cadrul Nopții Muzeelor Cluj-Napoca, din 14 noiembrie, MNIT a lansat conceptul de tur virtual al expoziției, prin intermediul căruia doritorii s-au putut ”plimba” virtual și în deplină siguranță prin toate sălile expoziției. S-a inaugurat în acest fel ”Cluj 1989, 21.12”, o expoziție conceptuală, prin care Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a încercat să (re)transmită emoția acelei zile.
Biblioteca Judeţeană Octavian Goga, de asemenea, şi-a adaptat serviciile la noua normalitate şi pune la dispoziţia cititorilor informaţii care să facă mai accesibile serviciile de bibliotecă, împreună cu numeroase proiecte şi concursuri desfăşurate online cum ar fi: Club de programare și robotică „Cititorii SMART”, Atelier pentru copii „Arta de a vorbi frumos”, Concurs de desen „Toate pânzele sus!”, Curs gratuit de antreprenoriat social şi management de proiect pentru tineri. (www.bcj.ro).
Şi copiii au nevoie acum mai mult ca oricând de o abordare prietenoasă şi relaxantă a învățării. Activitățile creative față în față nu mai sunt posibile în această perioadă, de aceea au fost concepute pentru aceştia noi forme de educaţie culturală şi interacţiune în online.
Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului Arta în Joacă implementează proiectul Fun&Music – Ateliere de educație muzicală care îşi propune să contribuie prin artă la creșterea creativității și dezvoltarea de abilități cognitive, emoționale și sociale în rândul copiilor. Atelierele coordonate de muzicianul Adrian Tudoran se vor desfășura online, sunt gratuite si se adresează copiilor cu vârsta între 8 și 12 ani (www.cccluj.ro).
