Despre geografie, munte si oameni in Muntii Apuseni – printre case fara fum
Aleg sa scriu despre ziua de ieri si drumetia pe care am avut-o in Muntii Apuseni – printre case fara fum. Pot restrange activitatea de ieri in trei cuvinte: geografie, munte, oameni. Nu imi dau seama de ordinea si importanta acestor lexeme, insa fonetic pare mai atractiva aceasta insiruire.
Despre geografie.
Ieri, Adeona Wanderlust, agentia de turism dezvoltata sub umbrela Adeona Group, a fost deschizatoare de poteci si a condus primii turisti prin namasele din Muntii Gilau.
Localnicii au identificat faptul ca suntem primii turisti care ajungem la ei, iar comunitatea ne-a primit cum nu se putea mai bine. Am descoperit impreuna cu camarazii nostri de drumetie modul de organizare al satului de munte apusean.
Pornim din Maguri, asezarea montana permanenta la cea mai mare altitudine din tara si pasim printre troieni si ulite de poveste. Ajungem la Suseni, de unde incepe aventura prin zapada. Parcurgem mai bine de o ora printr-o padure pudrata de conifere si zarim primul sat fara fum, primele case cu ferestre goale, primele hornuri.
Cruci este cel mai mare namas, ca intindere, din Muntii Apuseni. Aici locuitorii din Masivul Gilau-Muntele Mare vin vara si isi stramuta gospodaria si viata si mai la munte, si mai aproape de padure. Chiar si 200 de familii urca animalele la pasunile inalte, merg la padure sau lucreaza ca si culegatori cat e ziua de lunga in namasele acestui munte.
Dupa Primul Razboi Mondial statul le-a dat voie sa taie padurea si sa-fi faca pasuni. Au inceput, astfel, sa populeze aceste zone in anotimpul cald. Intreaga toponimie a locului isi are originea in trecutul, legendele si activitatile din zona. Cruci, La Trunchi, Chicera Comarii, Gaureasa, Miscota, Grosciori sunt doar cateva din demumirile pentru care turistii au aflat raspunsul si povestea acelor asezari.
De la Cruci, de sub cel mai inalt varf al Muntilor Gilau – Cicera Comorii 1475m , am continuat spre alte asezari si ne-am bucurat sa descoperim o zona pitoreasca. Localnicii spun ca zapada va ramane acolo pana in luna mai asa ca… ne propunem sa reeditam aceasta iesire! Traversam Gaureasa, Miscota si Grosciori, dupa care revenim in primul sat fara fum si spargem zapada printre ulitele tacute. E un sentiment deosebit sa mergi prin acele locuri, sa te pierzi in timp si sa te bucuri de #DorDeDuca. E atat de multa geografie atunci cand intelegi organizarea asezarilor temporale din zonele montane, cand descoperi componenta gospodariilor si organizarea satului.
Tura s-a terminat in lumina apusului, admirand Centura lui Venus, fenomenul atmosferic vazut la rasaritul sau apusul soarelui, sub forma unei linii rosiatice deasupra umbrei Pamantului. Nu degeaba acest fenoment poarta numele zeitei frumustetii…
Despre munte.
Ne bucuram de fiecare data cand #urcamimpreuna. Ieri am drumetit alaturi de o trupa faina de oameni care au ales sa-si petreaca o zi de sambata intr-un mod activ si sanatos.
Traseul a fost usor, insa prezenta zapezii ne-a facut sa ne resimtim gambele la finalul turei si sa depunem un efort cel putin dublu fata de cel dintr-o tura de iarna. Cu echipament adecvat si dorinta de a ajunge prin locuri noi, am descoperit frumusetea Muntilor Gilau, o zona montana localizata atat de aproape de Cluj-Napoca si totusi cunoscuta de atat de putini.
Chiar daca temperaturile se anuntau cu mult sub 0 grade, temperaturi potentiate si de intensitatea vantului, ne-am bucurat de o vreme extraordinara. Albedoul, respectiv capacitatea de reflexie a diferitelor suprafete are valoarea cea mai ridicata in ceea ce priveste zapada proaspata, ceea ce aveam si noi sub picioare pe parcursul drumetiei, 84-95%. De aici si temperatura resimtita si lumina care ne-a invadat pe toata perioada drumetiei.
Despre oameni.
Turele de grup sunt cu atat mai frumoase cu cat oamenii dau autenticitate zilei. E uimitor cat de multe poti afla si cat de eficient iti poti stimula capacitatea de comunicare si interactionare interumana in doar cateva ore de drumetie.
Munte, calatorii exotice, Africa, Madagascar, turism montan si resorturile care il sustin, Peru, Maroc, schi, schi de tura si Austria, psihologie, terapie de familie, voluntariat, frici, alimentatie, alegrat si semimaratoane, cadastru, rafting, biciclit si carti, geografie, Apuseni, viata la sat, gogosi, tehnologie, medicina sportiva, folk, prietenie si oameni… ne intoarcem tot la oameni. De asta imi plac oamenii, fiindca in cateva ore de drumetie poti aborda toate aceste subiecte si inca iti mai ramane loc de interactiune si de cunoscut oameni alaturi de care impartasesti cel putin o pasiune: natura.
Cat despre oamenii locului, nu imi ramane decat sa multumesc in numele meu si al colegilor familiei Negrea pentru bucuria oferita la finalul traseului, lectia de omenie si simplitate care ne-a oferit inca o lectie de la oamenii de sus, de la munte.
Unele lucruri chiar nu se pot scrie si acesta e farmecul amintirilor, fiindca raman acolo, pentru noi, si le putem reactiva emotia oricand ne dorim.
Asteptam noi camarazi de drumetie in aventura noastra!
Iata care sunt excursiile urmatoare unde te mai poti inscrie:
Retezatul Sudic – Masivul Piule-Plesa, 1-3 martie
Bucovina – dincolo de Muntii Dornelor, 30-31 martie
Parang – muntele primilor pasi, 19 – 21 aprilie
Calendarul Adeona Wanderlust 2019
Daca ai nevoie de orice recomandari in materie de munte si natura, scrie-ne pe pagina de Facebook @Adeona Wanderlust, Instagram @adeona.wanderlust sau office@adeonatrips.ro.
Cu #DorDeDuca,
Andreea Cîra
Cofondator Adeona Wanderlust