Implicarea comunității academice a Universității “Babeș-Bolyai” în Recensământul Populației și Locuințelor

0
336

Clujul 1n cifre continuă cu un nou episod, avându-l ca invitat pe Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), domnul Prof. Univ. Dr. Daniel David. Contribuția dânsului și discuția alături de moderatorul seriei podcast, Tudor Matei Vrabie au atins subiecte importante privind recenzarea studenților la nivelul județului Cluj și contribuția comunității academice în desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor.

Numărul studenților crește de la an la an în aria județului Cluj. Anul universitar 2021-2022 nu este diferit, universitățile clujene fiind niște “atractori pentru studenți din toată țara și chiar din străinătate”, conform domnului Daniel David. Este vorba de un atractor mixt. Orașul Cluj atrage, universitățile atrag și atunci ne susținem reciproc în a avea un număr mare de studenți, ceea ce este important într-o lume modernă, declară rectorul UBB Cluj-Napoca.

Care este opinia generală a domnului Daniel David privind importanța recensământului? Eu cred foarte mult în politici publice bazate pe dovezi. Cred foarte mult în transparență și pentru a face politici publice bazate pe dovezi și transparență trebuie să știi mereu câți oameni ai și alte date statistice pe care voi le culegeți în acest recensământ, transmite domnul Rector al Universității “Babeș-Bolyai”.

Care este rolul comunității academice în desfășurarea recensământului? Comunitatea academică se poate implica în mai multe feluri. Eu, ca rector, încerc să vorbesc despre acest lucru astfel încât să facem cunoscută această idee, să-i încurajăm pe oameni să ia în serios această idee. Specialiștii noștri se pot implica în echipele de lucru, studenții noștri ar putea să fie implicați în aceste activități. În plus, vrem să îi motivăm să fie buni cetățeni să completeze și să ofere informațiile solicitate în cadrul acestui recensământ, susține domnul Daniel David.

Unul dintre obiectivele Direcției Județene de Statistică Cluj este să mobilizeze grupurile de studenți să se autorecenze în județ și în orașul Cluj-Napoca, nu în localitatea de domiciliu. Cum se pot încuraja la nivel de universitate să facă acest lucru? În primul rând să facem apel la misiunea și la profilul pe care îl avem noi ca UBB, pentru că vrem să producem buni specialiști și buni cetățeni. E foarte important ca voi să găsiți o metodologie simplă, ușor de înțeles, care să nu ia timp. Studenții trebuie să înțeleagă că informațiile pe care le oferă vor conta în politicile care vor fi implementate și vor aduce ceva pozitiv pentru ei, afirmă domnul Rector.

Care este îndemnul domnului Daniel David pentru toți cetățenii județului Cluj privind participarea lor la această cercetare statistică în vederea obținerii unor date corecte, coerente și complete?Este foarte important să ținem autoritățile responsabile. Altfel spus, autoritățile trebuie să fie văzute ca fiind reprezentanții noștri acolo și nu neapărat, șefii noștri. Pentru asta avem nevoie de date transparente și de date culese riguros, astfel încât să le putem evalua cantitativ politicile publice pe care le fac. Dacă vrem să avem un mecanism prin care să putem monitoriza ce se întâmplă cu viața noastră prin prisma politicilor pe care le fac autoritățile, asta este una dintre ideile principale, declară domul Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here