Încep pregătirile pentru Recensământul General Agricol (RGA 2020)

0
557

România, ca stat membru al Uniunii Europene, are obligaţia respectării legislaţiei europene în domeniul statistic, precum şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură – FAO, conform cărora fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol (RGA) o dată la 10 ani. 

La nivel naţional, RGA – runda 2020 se va desfăşura în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 22/2020 privind recensământul general agricol din România runda 2020.

Scopul fundamental al RGA – runda 2020 este acela de a oferi informaţii esenţiale şi de calitate pentru politicile guvernamentale în domeniul agriculturii, inclusiv pentru evaluarea procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună şi fundamentarea viitoarelor reforme ale acesteia.

Această cercetare statistică este atât de importantă încât, pentru neîndeplinirea la termen a obligaţiilor stabilite prin legislaţia UE, Comisia Europeană poate activa procedura de infrigement pentru un stat membru. Totodată, RGA – runda 2020 va furniza informaţii necesare pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile în domeniul agriculturii.

Rezultatele RGA – runda 2020 vor evidenţia schimbările intervenite de la recensământul din anul 2010, evoluțiile referitoare la caracteristicile structurale ale exploataţiilor agricole, situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a celor care fac obiectul unor subvenţii, a efectivelor de animale, a adăposturilor pentru animale și a persoanelor care au lucrat în agricultură.

RGA se va efectua la nivel naţional, în toate unităţile administrativ-teritoriale din România, culegerea datelor având loc în perioada februarie – aprilie 2021, pentru următoarele perioade de referinţă:

  • anul agricol 2020, cuprins între 1 octombrie 2019 şi 30 septembrie 2020, pentru variabilele privind terenurile şi persoanele care au lucrat în agricultură şi anul calendaristic 2020 pentru gestionarea dejecţiilor animaliere;
  • ziua de 31 decembrie 2020, pentru efectivele de animale şi adăposturile pentru animale;
  • ultimii trei ani, pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Pregătirea, organizarea şi efectuarea recensământului agricol se vor face de către Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul de Interne împreună cu structurile teritoriale din subordine, sub coordonarea şi controlul Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

În procesul de pregătire a RGA – runda 2020, un rol important este îndeplinit de primăriile din toate unităţile administrativ-teritoriale (UAT), prin funcţionarii de specialitate care gestionează Registrele Agricole (în format electronic şi/ sau pe suport de hârtie) care întocmesc listele cu exploataţiile agricole care fac obiectivul recenzării. De calitatea întocmirii listelor cu exploataţiile agricole depinde sectorizarea teritoriului.

Procesul de sectorizare constă în împărţirea suprafeţei UAT-urilor în zone bine delimitate, numite sectoare şi secţii de recensământ, definite exclusiv în scopul organizării activităţii de colectare a datelor în teren. Un sector de recensământ, alocat unui operator statistic (recenzor), este constituit din 180-200 de exploataţii agricole, de regulă, comasate într-o localitate sau într-o zonă dintr-o localitate. Se poate constitui un sector de recensământ şi din mai multe localităţi mai mici ca număr de exploataţii agricole. Secţia de recensământ se constituie din 7-9 sectoare de recensământ alăturate şi este încredinţată, pentru îndrumare şi control, unui recenzor-şef.

Colectarea şi înregistrarea datelor la recensământ se realizează de către recenzori, care sunt asimilaţi operatorilor statistici, prin interviu faţă în faţă, cu capul/şeful exploataţiei agricole sau cu o altă persoană din cadrul acesteia, care poate furniza informaţiile solicitate, prin intermediul unui chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil.

Prin chestionar sunt colectate informații și date statistice privind principalele caracteristici ale exploatațiilor agricole, precum: identificarea în teritoriu, suprafețele agricole utilizate, efectivele de animale pe specii, adăposturile pentru animale și gestionarea dejecțiilor animaliere, persoanele care au desfășurat activități agricole, dezvoltarea rurală etc.

Exploataţiile agricole, în funcţie de statutul juridic, pot fi exploataţii agricole fără personalitate juridică sau exploataţii agricolă cu personalitate juridică, în care se desfăşoară activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole şi/sau deţinerea de animale şi care în urma activităţii desfăşurate obţin produse agricole prin exploatarea pământului şi/sau prin creşterea animalelor, păsărilor, albinelor, viermilor de mătase.

În etapa de pregătire a RGA, în luna octombrie a acestui an se va desfășura un recensământ de probă (conform Art.1 alin.5 din OUG nr.22/2020), în scopul verificării practice și îmbunătățirii aspectelor organizatorice și tehnice prin care se va evalua claritatea întrebărilor incluse în chestionar și se vor testa procedurile și instrumentarul de colectare a datelor de la exploatațiile agricole.

Colectarea datelor RGA2020 – Recensământul de probă se va desfășura în perioada 12 – 23 octombrie 2020. Pentru recensământul de probă au fost selectate exploatații agricole, cu și fără personalitate juridică, din toate județele țării, situate în diferite zone geografice, după o serie de criterii care să permită o primă verificare, cât mai complexă, a modului de organizare și a instrumentarului statistic.

La nivelul judeţului Cluj există un număr de 81 de UAT-uri şi un număr de peste 30.000 de exploataţii agricole care figurează în baza de date de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi care vor fi recenzate. În organizarea RGA – runda 2020, alături de Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj sunt implicate: Instituţia Prefectului – Judeţul Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Direcţia Judeţeană de Telecomunicaţii Speciale Cluj, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Cluj, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Cluj, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj, precum şi toate Primăriile din judeţ.

Direcția Județeană de Statistică Cluj
Director executiv adjunct,
Ioan-Silviu VÎRVA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here