Liberalizarea pieței de electricitate și a pieței de gaze naturale: repercusiuni economice la nivelul județului Cluj

0
323

Conform ultimelor reglementări legislative de la 1 ianuarie 2021, la inițiativa Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), orice cetățean poate să-și aleagă oferta furnizorului de energie în funcție de beneficii și calitate. Odată cu liberalizarea pieței de electricitate și pieței gazelor naturale, au pornit o serie de repercusiuni la nivel de reacție socială, și implicit instituțională. Consumatorii s-au declarat nemulțumiți în primă etapă la nivel administrativ, fiind trimise o serie de reclamații către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) conform cărora, tranziția de la un furnizor la altul este fie îngreunată, fie blocată. Apoi, problema principală care persistă în discuțiile agendei publice ar fi diferențele prețului pe KWh sau pe metru cub, potrivit Adevărul.

Alegerea furnizorilor de electricitate și gaze naturale reprezintă un interes public și la nivelul județului Cluj. Conform comparatorului oferte-tip de furnizare a energiei electrice (ANRE), furnizorii cu cele mai ieftine oferte din Cluj sunt Enel (67.38 LEI/100 de kWh) și ELECTRICA FURNIZARE (67.42 LEI/100 de kWh). În ceea ce privește ofertele de furnizare a gazelor naturale, comparatorul ANRE ne arată că furnizorul cu cele mai ieftine oferte la nivelul Municipiului Cluj-Napoca rămâne E.ON, având prețul de furnizare aproximativ 353 LEI/MWh.

Explozia prețurilor la energie a generat diverse și multiple probleme în ceea ce privește nivelul de trai al populației. Urmărind datele oficiale ale Institutului Național de Statistică, am constatat creșteri ale cheltuielilor la nivel de gospodării privind serviciile de furnizare. De exemplu, indicele prețurilor de consum în luna septembrie 2021 a crescut cu 0.84% comparativ cu luna august 2021 și cu 6.29% comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Asociate cu aceste creșteri sunt scumpirile prețurilor la energie electrică și la gaze. Mai precis, a fost înregistrată o creștere de 24.65% față de luna septembrie 2020 pentru prețurile la electricitate, iar la gazele naturale o creștere de 20.55% față de luna septembrie a anului 2020. De amintit este faptul că simultan cu această criză energetică, macroregiunile și regiunile de dezvoltare ale României au suferit la nivel economic din pricina pandemiei COVID-19.

Sursa: Institutul Național de Statistică

În ceea ce privește Regiunea Nord-Vest, s-au înregistrat creșteri privind cheltuielile specifice la nivel de gospodărie și cheltuieli totale de consum privind locuința și serviciile de furnizare.

Sursa: Institutul Național de Statistică

Conform graficului de mai sus, media lunară pe gospodărie în ceea ce privește plata serviciilor pe principalele categorii sociale crește de la finalul anului 2020 până la începutul acestui an cu aproximativ 56 Lei în ceea ce privește gazele naturale și 10 Lei pentru electricitate. Surprinzător este faptul că media gazelor naturale nu crește mai mult decât la începutul anului 2020.

Sursa: Institutul Național de Statistică

Analizând categoria de cheltuieli privind locuința, serviciile de apă, electricitate, gaze și alți combustibili, media lunară pe gospodărie crește considerabil din 2017 până la începutul anului 2021 cu aproximativ 150 Lei. Menționăm că sumele alocate fiecărui an au fost calculate prin media celor patru trimestre, exceptând anul 2021, pentru care singurele date disponibile au fost cele din trimestrul I.

Atât la nivel global, cât și la nivel național, situația creșterii prețurilor la energie modifică indicele de consum și odată cu acesta, nivelul de trai al populației. Deși există nemulțumiri privind informarea cetățenilor și întreg demersul privind schimbarea contractelor cu furnizorii de energie, regiunile de dezvoltare ale României suferă la nivel de gospodării în ceea ce privește bugetul pentru cheltuieli. Chiar și Regiunea Nord-Vest și implicit județul Cluj, care sunt în continuă expansiune economică, prezintă, așa cum am analizat mai sus, diferențe privind categoriile de cheltuieli odată cu liberalizarea pieței de energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here