Vrei să petreci o zi în preajma unor producători locali autentici?
Articol de Cluj și parteneriatul Aurelia Napoca vă propun în 19 mai 2018 un atelier de gătit, cu activități pentru copii și părinți, într-o locație deosebită, la Luncani, la sediul Luna Solai. (nr. 117), în comuna Luna, în județul Cluj.
Vă propunem după amiază de socializare, ocazie cu care puteti afla informații despre obiceiurile alimentare sănătoase, împreună cu dr. Mirela Strant, medic specialist medicină de familie, cu competență în apifitoterapie. Veți putea interacționa cu producătorii locali pe care Aurelia Napoca și primăria comunei Săndulești, județul Cluj, îi promovează prin intermediul unei finanțări specifice prin PNDR. Călin Fărgaciu, promotor de tradiții populare, va vorbi despre mediul rural românesc și despre frumoasele sale valori tradiționale, iar doamna Ana Fetița, președinta Asociației Femeilor Voluntare din Luna, va prezenta tradiții gastronomice.
Evenimentul este organizat de Aurelia Napoca și găzduit de Luna Solai, prin proiectul finanțat de PNDR 2014-2020 ” Crearea pieței locale exclusiv prin lanțuri scurte de aprovizionare cu produse agricole din Aurelia Napoca” .
Proiectul ”Crearea pieței locale exclusiv prin lanțuri scurte de aprovizionare cu produse agricole din Aurelia Napoca” propune înființarea și dezvoltarea piețelor locale exclusiv prin lanțuri scurte, fiind derulat prin cooperarea unor entități publice și private, de pe raza județului Cluj: lider – UAT Săndulești, județul Cluj și partenerii S.C. HOSUS TURISM SRL, Mărișel, județul Cluj, SUCIU MARIA CAMELIA, din Săndulești, județul Cluj, JAKOBHAZI IULIANA ADRIANA, PFA, din Bobîlna, județul Cluj, ASOCIAȚIA PRO UNESCO, din Florești, județul Cluj, S.C. TAF PRESOIL SRL, cu sediul în Luncani, județul Cluj.
PNDR 2014-2020, prin Măsura 16, submăsura 16.4 oferă sprijin pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este cooperarea dintre actori în sectorul agro-alimentar, inclusiv din sectorul pomicol, pentru a comercializa produsele din lanțurile scurte de aprovizionare și a facilita utilizarea metodelor inovatoare de comercializare a produselor care provin din terenuri agricole cu valoare naturală ridicată (HNV).
În cazul parteneriatului propus prin proiectul ”Crearea pieței locale exclusiv prin lanțuri scurte de aprovizionare cu produse agricole din Aurelia Napoca”, produsele finite sunt lactate și brânzeturi, produse apicole, fructe de pădure și uleiuri presate la rece de o înaltă calitate și cu o bogație de elemente nutritive, vitamine, minerale conținute de semințele din care sunt fabricate.
Produsele provenite de pe terenuri Agricole cu Valoare Naturală Ridicată (HNV) sunt specifice mediului rural din România, unde agricultura de tip tradițional este principala activitate economică și un factor-cheie în conservarea naturii.
Producția de ulei presat la rece este o tradiție în familia Tulai, de la Luna Solai.
În anul 2011, Felicia Tulai a decis să transforme într-o afacere profitabilă ocupația părinților săi și în prezent a ajuns la o producție de peste 21 de mii de litri de diferite tipuri de ulei: de floarea soarelui, de in, de dovleac, de cânepă, de in, de rapiță, de nucă și uleiuri condimentate. Uleiul presat la rece este obținut prin zdrobirea semințelor oleaginoase și presarea lor fără ca acestea să fie supuse proceselor termice. Tehnologia aplicată ajută la păstrarea gustului natural al semințelor, a elementelor nutritive, a vitaminelor și a antioxidanților, comparativ cu procedeele care implică procese termice și chimice. Pe lângă folosirea lor pentru gătit, uleiurile presate la rece se folosesc și în industria cosmetică, farmaceutică sau în medicina naturistă. Uleiul presat la rece se produce parcurgând niște etape, cum ar fi: selectarea semințelor, presarea efectivă a semințelor, realizată cu prese mecanice, obținerea uleiului brut și a șroturilor, decantarea uleiului prin filtrare mecanică, urmând apoi îmbutelierea acestuia. Resturile rezultate din presare sunt o altă sursă de venit, fiind comercializate ca furaj pentru animale. În acest domeniu există două tipuri de concurență: pe de o parte, firmele mai mari, care acoperă o piață extinsă, dar și micii producători, care nu comercializează produsele în magazine, ci local, la cunoștințe sau vecini, fără a avea o formă legală de funcționare.
Ce înseamnă acest proiect?
Producătorii parteneri își pot plasa în mod direct produsele în cadrul evenimentelor de profil, organizate periodic pe raza județului Cluj, în localități situate în limita de 75 km de locațiile exploatațiilor agricole ale partenerilor din proiect.
Astfel, au fost programate pentru organizare un total de 11 evenimente în municipiul Cluj-Napoca și în zonele de proveninență a producătorilor, prin care, pe lângă vânzarea efectivă de miere, brânzeturi, dulcețuri, uleiuri, siropuri și ceaiuri naturale, se asigură și informarea și educarea publicului.
Vor fi organizate opt evenimente în Cluj și în unele din localitățile unde își desfășoară activitatea partenerii proiectului – cinci evenimente la Muzeului Etnografic Transilvania din Cluj – Napoca și la USAMV Cluj-Napoca, trei evenimente de tipul Picnic în fermă și Atelier HNVfood, trei evenimente la Școala Onisifor Ghibu din Cluj-Napoca.
Pentru mai multe informații puteți accesa site-ul proiectului sau pagina de facebook:
articoldecluj.wordpress.com
http://www.aurelianapoca.ro