Patologia venoasă – Varicele hidrostatice ale membrelor inferioare

1
387

tratament-varice

Insuficiența venoasă cronică este o patologie care afectează cca. jumătate din populație.

De cele mai multe ori rezultatul este dezvoltarea varicelor hidrostatice, care sunt dilatări patologice ale venelor superficiale ale membrelor inferioare.

Factorii favorizanți ai varicelor sunt ortostatismul prelungit, traumatisme locale, sportul de performanță care necesită utilizarea de greutăți cum sunt culturism, haltere, powerlifting etc., agregare familială, starea femeii de a fi gravidă etc. Ca metode de prevenție se recomandă practicarea sportului (înot, alergat), efectuarea de dușuri reci la nivelul membrelor inferioare, dormitul intr-un plan ușor ridicat al picioarelor față de restul corpului, masajul, purtarea de ciorap elastic cu contenție elastică, folosirea medicamentelor cu efect tonic al vaselor venoase de sânge, care pot fi administrate oral sau sub formă de unguente, evitarea factorilor favorizanți. În funcție de stadiul evolutiv al patologiei, conduita terapeutică poate fi diferită de la un stil de viață sănătos (alimentație, sport, chiar până la schimbarea locului de muncă), tratament medicamentos, intervenții minimum invazive sau chirurgia clasică.

Cuantificarea stadiului bolii venoase se realizează prin metode clinice și paraclinice. Venele superficiale prezintă pe traiectul lor niște valve (valva principală fiind valva ostială pe care o găsim la vărsarea venei safene în vena femurală), și care facilitează circulația sângelui dinspre decliv spre procliv (adică de jos în sus, împotriva gravitației). În momentul în care aceste valve funcționează deficitar se instalează așa numita patologie venoasă cronică venoasă, rezultatul fiind varicele hidrostatice.

Metodele clinice sunt consultul de specialitate, prin efectuarea anamnezei și examenului obiectiv. Motivul prezentării la medic include senzația de picioare grele, inflamarea picioarelor, uneori senzație de arsură sau durere, prezența vizibilă a dilatațiilor venoase. Metodele paraclinice includ efectuarea ecografiei venoase periferice, care vizualizează dilatațiile venoase și insuficiența venei safene (venei principale responsabilă în declanșarea patologiei).

În nomenclatorul mondial există clasificarea C.E.A.P. (fiind un acronim dat pentru criteriile de diagnostic și anume: clinic, etiologic, anatomic și patologic), boala în evoluția ei fiind de la stadiul 1 până la stadiul 6.

Clasificarea C.E.A.P.

  • Stadiul 1 – prezența venectaziilor (acele vene mici cu numeroase ramificații, se mai numesc și spider vessel)
  • Stadiul 2 – prezența de varice constituite, vene pe care le găsim cu o frecvență mai mare la nivelul gambei, pot fi de la dimensiuni mici până la dilatații mari.
  • Stadiul 3 – este stadiul în care apare edemul, adică inflamarea piciorului, în acest stadiu apar senzațiile de mâncărime, senzațiile de picioare grele, eritem local (piele de culoare roșie)
  • Stadiul 4 – prezența lipodermatosclerozei (piele de culoare alb-sidefie rezultat al macerării grăsimii subcutanate)
  • Stadiul 5 – ulcerelor atone (ulcere varicoase vindecate)
  • Stadiul 6 – ulcere varicoase active ( este rezultatul evolutiv al varicoflebitei – ca urmare a trombozării vaselor de sănge sau impropriu zis formarea „cheagurilor de sânge”)

În funcție de această clasificare se va opta pentru o anumită conduită terapeutică.

  • Stadiul 1 – tratamentul recomandat este de aplicarea unguentelor locale cu substanțe pe bază de heparină, cum sunt Hepathrombinul, Lasonilul, Heparina unguent etc sau efectuarea ședințelor de scleroterapie, care constau în injectări sub piele în vasul responsabil de producerea venectaziilor cu substanțe sclerozante (Ergosclerol, Aethoxyscleroll etc)
  • Stadiul 2, 3, 4 – tratamentul poate fi de la realizarea locală de flebectomii (distrugerea vasului respectiv prin trombozare sau ligatură până la extracția acestuia prin intervenții minimum invazive) sau efectuarea operației  de varice (două metode fiind eficace în acest caz: intervenție endoscopică prin ablație cu radiofrecvență sau electrofotocuagulare, fiind numite si acele operații cu “laser” sau prin metoda clasică prin care se extrage vena principală și colateralele ei pe calea chirurgiei clasice)
  • Stadiul 5 – este stadiul în care se monitorizează starea patologică a membrului inferior și se efectuează intervenția chirurgicală de extirpare a venei sau venelor perforante implicate în patologia venoasă ( venele perforante fac legătura dintre venele superficiale și cele profunde, iar în momentul trombozării acestora au potențial patologic pentru dezvoltarea unui ulcer varicos)

Stadiul 6 – ulcerele varicoase pot fi infecțioase sau noninfecțioase, tratamentul acestora fiind indepărtarea cauzei (venele perforante), tratamentul antiinfecțios al plagii ulceroase, iar in cazul ulcerelor extinse realizarea unor grefe de piele, cazurile foarte grave evoluând până la amputația membrului respectiv.

Articol de Cluj

articoldecluj@yahoo.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here