Perioada pandemiei a afectat în mod vizibil întreaga populație și din acest considerent chiar și producătorii locali de pe raza județului Cluj au fost într-o oarecare măsură constrânși de anumite restricții și limitări în ceea ce privește întreaga activitate, în special partea de vânzare. O parte dintre aceștia au considerat oportună dezvoltarea unor modalități ingenioase pentru promovarea micilor afaceri, fie că este vorba despre o colaborare între mai mulți producători fie că este vorba de inițiative individuale.
În acest sens este benefică prezentarea unor inițiative inedite în ceea ce privește promovarea producătorilor locali din județul Cluj, fiind o modalitate de creștere sau păstrare la un nivel acceptabil al nivelului vânzărilor.
Un exemplu de bună practică din județul Cluj care a fructificat potențialul platformelor online este reprezentat de către MadeInCluj.ro (www.madeincluj.ro). Acesta este un magazin de tip marketplace disponibil în mod gratuit pentru producătorii locali, motivul existenței acestei platforme fiind susținerea acestor producători și implicit economia locală, care se bucură de o vizibilă creștere. Procedura de înregistrare pentru producători este una facilă iar interfața este una atractivă și ușor de utilizat pentru cumpărători. În momentul de față sunt promovate numeroase produse locale, de la panificație sau mâncare gătită la legume și fructe, respectiv produse finite alimentare sau o gamă variată de alte categorii printre care îngrijire personală, cadouri, produse destinate casei și grădinii respectiv haine sau chiar artă și fotografie.
Un alt exemplu potrivit de platformă pentru producătorii locali din județul Cluj este inițiativa Nod Verde – Hrană din pământ odihnit. Fiind un parteneriat gestionat de către Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, rolul acestei platforme este de a sprijini micile afaceri și implicit producătorii locali. În prezent cea mai populară alegere în rândul consumatorilor din cadrul platformei este Cutia Nod Verde, o selecție de produse locale adaptate nevoilor fiecărei persoane în parte, toate acestea fiind disponibile pe pagina web a platformei, și anume www.nodverde.ro.
O altă inițiativă individuală din mediul rural este Poama Boierească (cunoscut înainte drept BioFarm Recea-Cristur). Fondatorii promovează pe rețelele de socializare (www.facebook.com/poamaboiereasca) nu doar produsele naturale, printre care siropurile din zmeură, afine sau coacăze și vinurile (aceasta fiind o dezvoltare a afacerii față de primii ani în care au pus accent doar pe siropuri) cât mai ales prezintă viața la sat, cu toate elementele ei rustice. Prin acest mod se crește vizibilitatea inițiativei, tinerii din spatele conceptului Poama Boierească susțin importanța producătorilor locali în dezvoltarea comunității locale.
Nu în ultimul rând, Asociația „Produs de Cluj” alături de Consiliul Județean Cluj au dezvoltat împreună platforma https://magazinprodusdecluj.ro/. Prin intermediul acesteia sunt promovate produse din județul Cluj, măsurile propuse de platforma online fiind creșterea vizibilității în spațiul virtual, accentul fiind pus pe patru mari elemente constitutive nu doar pentru magazinul online cât mai ales pentru asociație și anume autenticitate, sustenabilitate, tradiție și meșteșug.
Cu toate că perioada actuală este una diferită din toate punctele de vedere și dificilă pentru unii producători locali, există cu siguranță modalități de promovare, cel mai evident fiind mediul online, care aduce un beneficiu în sprijinirea acestora. Se constată totodată și o creștere a interesului unei mai mari părți dintre producătorii locali de a se asocia, respectiv de a gestiona împreună platforme sau inițiative care să crească accesul la produse locale din județul Cluj.