Provocările legale ale licitațiilor

1
455

1207_Picard_cover_art-resized

De ce este important să studiem licitațiile? Este întrebarea care ne apare în minte în socitatea de astăzi puternic dominată de comenzile online. Evoluția comerțului online este în plină expansiune și se presupune că dispune de un set de reguli stabilite atât la nivel național cât și internațional. Să fie oare acestea în concordanță? Este o întrebare care trece prin mintea noastră atunci când în presă apar furturi peste furturi îndeosebi în cazul bunurilor de patrimoniu cultural național respectiv internațional.

Licitațiile au luat un avânt puternic, în special cele online care sunt greu de controlat datorită fluxului ridicat de produse care nu sunt verificate datorită inexistenței unei legislații reglementate pentru mediul online. Pornind de la aceste inconsistențe legislative apar o serie de daune precum: existența pieței gri a obiectelor furate sau exportate ilegal care ajung în mâinile unor privați sau chiar a unor benzi criminale care profanează bunuri valoroase din diferite culturi.

În aceste circumstanțe nefaste au fost distruse situri arheologice, furturi de bunuri de patrimoniul cultural, jafuri în muzee sau chiar transporturi ilegale de artefacte. Presa roiește de exemple pe această temă. Dacă ne aplecăm atenția asupra Egiptului putem observa că datorită revoluției din 2011 a pierdut o serie de obiecte de patrimoniu cultural care au fost scoase la licitații online de marile case de licitații precum Christie’s sau Sotheby’s.

Din perspectivă legislativă, cele două case de licitații respectă întocmai legea internațională de protejare a patrimoniului cultural bazându-se îndeosebi pe conveția UNESCO din 1970 care permite vânzarea de obiecte de patrimoniu cultural aparținătoare altor țări. În vreme ce legislația națională a Egiptului privind protecția artefactelor interzice vânzarea de bunuri și chiar solicită restituirea lor însă fără câștig de cauză.

În această situație întrebare din începutul articolului: de ce trebuie să studiem licitațiile sub toate formele sale? are un răspuns clar și obiectiv: pentru a evita pierderile identităților noastre ca popoare. Neconcordanțele dintre legislația națională, internațională și cea a mediului online conduc în prezent la una din cele mai mari probleme: traficul de bunuri culturale care este la fel de prioritar precum traficul de droguri sau de organe.

Asist. Univ. Loredana Florea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here