Rana temporaria sau broasca roșie de munte

1
448

P1010318

Rana temporaria

Rana temporaria sau broasca roșie de munte preferă zonele împădurite și pajiștile umede cuprinse la altitudini între 200-2000 m, iar dacă în zonă apare și Rana dalmatina (broasca roșie de pădure), atunci se produce o separație ecologică a lor pe verticală astfel: în primii 500-600 m va apărea broasca roșie de pădure, apoi de la 600-700 m va domina broasca roșie de munte. Este prezent în majoritatea zonelor umede din pădure, iar în perioada de reproducere, putem găsi pontele depuse în bălțile de pe marginea drumurilor județene, comunale și forestiere.

Pentru a putea identifica specia, avem următoarele caracteristici: coloritul este variabil, de la brun deschis, verzui și chiar brun închis cu pete și dungi închise la culoare. Ventral, pe fond alb apar pete portocalii sau brune, iar în zona inghinală galbenul este evident. Articulația tibio-tarsală nu depășește nivelul ochilor, botul este rotunjit, iar tuberculul metatarsal este mic. Timpanul este mare, vizibil, pupila orizontală.

Împerecherea începe în martie, iar ponta depusă de Rana temporaria este printre primele din an. Pontele sunt depuse sub formă de grămezi ce pot conține până la 2500 de ouă mari. Fiecare femelă poate depune o singură pontă. Duc un mod de viață semiterestru, cu o perioadă acvatică de doar 2 luni. Părăsesc apa în aprilie, dar în caz de primejdie, revin și se ascund în mâl. În octombrie se întorc în apă pentru iernat.

În această perioadă, în drumul spre locurile de reproducere (bălți temporare sau permanente), se produce o migrație în masă, astfel că în anumite perioade (după topirea zăpezilor și încălzirea temperaturii, după ploi sau seara), pe o mulțime de categorii de drumuri se pot întâlni aceste broaște. Astfel, recomandăm să aveți grijă cum conduceți sau pe unde călcați, ca mortalitatea acestora de-a lungul drumurilor să fie cât mai scăzută.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here