Recensământ agricol de probă în luna octombrie 2020

0
376

În perioada februarie – aprilie 2021 se va desfășura Recensământul General Agricol cu an de referință 2020, o acţiune de mare anvergură care are loc o dată la zece ani.

În etapa de pregătire a RGA, în luna octombrie a acestui an se va desfășura un recensământ de probă, în scopul verificării practice și îmbunătățirii aspectelor organizatorice și tehnice prin care se va evalua claritatea întrebărilor incluse în chestionar și se vor testa procedurile și instrumentarul de colectare a datelor de la exploatațiile agricole.

Testarea va asigura faptul că noua rundă a Recensământului General Agricol va fi bine organizată, se va desfășura în bune condiții și va permite obținerea unor rezultate statistice de calitate, necesare atât pentru susținerea programelor și politicilor agricole europene cât și a celor naționale.

Colectarea datelor RGA2020 – Recensământul de probă se va desfășura în perioada 12 – 23 octombrie 2020, prin interviu față în față cu șefii sau capii exploatațiilor agricole selectate. Pentru recensământul de probă au fost selectate exploatații agricole cu și fără personalitate juridică, din toate județele țării, situate în diferite zone geografice, după o serie de criterii care să permită o primă verificare, cât mai complexă, a modului de organizare și a instrumentarului statistic. La nivelul judeţului Cluj au fost selectate aproximativ 100 de exploataţii agricole din UAT-urile Apahida, Baciu şi Feleacu.

ne-a declarat domnul Silviu Vîrva, director adjunct DJS Cluj.

În organizarea RGA – runda 2020, alături de Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj sunt implicate: Instituţia Prefectului – Judeţul Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Direcţia Judeţeană de Telecomunicaţii Speciale Cluj, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Cluj, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Cluj, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj, precum şi toate Primăriile din judeţ.

Scopul fundamental al RGA – runda 2020 este acela de a oferi informaţii esenţiale şi de calitate pentru politicile guvernamentale în domeniul agriculturii, inclusiv pentru evaluarea procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună şi fundamentarea viitoarelor reforme ale acesteia. Această cercetare statistică este atât de importantă încât, pentru neîndeplinirea la termen a obligaţiilor stabilite prin legislaţia UE, Comisia Europeană poate activa procedura de infrigement pentru un stat membru. Totodată, RGA – runda 2020 va furniza informaţii necesare pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile în domeniul agriculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here