Roadele timpurii ale unei Hotărâri de Guvern – având ca scop debirocratizarea sistemului medical.

1
391

Imagini pentru poza medicamente

În urmă cu aproximativ zece luni a fost adoptată şi modificată Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, făcând referire la lista de medicamente, de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sosciale şi de sănătate.

Această Hotărâre de Guvern duce la eliminarea, comisiilor de experţi din cadrul Casei Naţionale şi Judeţene de Sănătate, care implicit îl fac pe pacient să obţină într-un termen mult mai scurt tratamentul de specialitate.

Aceste comisii de la nivel naţional analizau şi aprobau până în luna martie, de când a intrat în vigoare această Hotărâre aproximativ 70 de Denumiri Comerciale Internaţionale (DCI), din sfera patologiilor: oncologice, boli rare ( ex. hemofilie, scleroză), hepatitelor B şi C, tratamentul infertilităţii. Comisiile de la nivel judeţean aprobau un număr de aproximativ 35 DCI, din sfera patologiilor: cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecţiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creştere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.

Concret, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătății și al președintelui CNAS nr. 1301/500/2008, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pacienții beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare.

În concluzie această Hotărâre din momentul publicării în Monitorul Oficial şi aplicabilitatea acesteia, începe să dea roade prin fatul că, din momentul diagnosticării pacientul poate intra în posesia tratmentului în maxim 7 zile de la prescriere, faţă de procedura anterioară unde pacientul aştepta până la 30 de zile tratamentul de specialitate.

 

Dr. Ionel Marius MANG

Medic rezident chirurgie generală

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here