Silviu Vîrva, director adjunct Statistică Cluj: în 10 mai – 31 iulie va avea loc etapa de colectare a datelor pentru RGA 2020

0
1164
Recensamantul-General-Agricol-runda-2020.
Recensamantul-General-Agricol-runda-2020

România, ca stat membru al Uniunii Europene, are obligaţia respectării legislaţiei europene în domeniul statistic, precum şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură – FAO, conform cărora fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol (RGA) o dată la 10 aniRecensământul General Agricol cu an de referință 2020 este o acţiune de mare anvergură care va asigura informaţii complexe şi date statistice pentru realizarea unui tablou complet al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole necesare programelor şi politicilor agricole și de dezvoltare rurală. La nivel naţional, RGA – runda 2020 se va desfăşura în conformitate cu  prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 22/2020 privind recensământul general agricol din România runda 2020Recensământul General Agricol cu an de referință 2020 este în plină desfăşurare. Autorităţile desfăşoară în prezent activităţi pregătitoare despre care ne relatează în continuare domnul Vîrva Silviu, director adjunct la Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj.

Reporter (R): Care sunt instituţiile implicate în organizarea Recensământul General Agricol la nivelul judeţului Cluj?

Vîrva Silviu, Director adjunct – Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj (VS): La nivelul judeţului Cluj, alături de Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj, în organizarea RGA – runda 2020 sunt implicate:

  • Instituţia Prefectului – Judeţul Cluj,
  • Consiliul Judeţean Cluj,
  • Direcţia Judeţeană de Telecomunicaţii Speciale Cluj,
  • Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Cluj,
  • Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Cluj,
  • Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj,
  • precum şi toate Primăriile din judeţ.

R: Ce etape au fost parcurse până în prezent?

VS:  RGA are patru etape principale:

  • activităţi pregătitoare, inclusiv sectorizarea teritoriului
  • colectarea datelor
  • prelucrarea datelor colectate
  • validarea şi diseminarea rezultatelor

Până în prezent a fost parcursă etapa privind activitățile pregătitoare, inclusiv sectorizarea teritoriului.

Sectorizarea teritoriului a fost realizată pe baza listelor cu exploataţiile agricole care fac obiectivul recenzării, întocmite de către cele 81 de UAT-uri din judeţul Cluj. Aceste liste cuprind un număr de peste 90.000 de exploataţii agricole dintre care puțin peste 30.000 figurează în baza de date de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi care vor fi recenzate.

În prezent ne aflăm în etapa de recrutare, angajare și instruire a personalului care participă la colectarea datelor pentru Recensământul General Agricol 2020.

Numărul de recenzori și  recenzori şefi  a fost stabilit în funcţie de numărul de sectoare, secţii de recensământ şi de unități administrativ-teritoriale, la nivelul judeţului Cluj rezultând un număr de 624 recenzori şi recenzori şefi (507 recenzori şi 117 recenzori şefi) şi 1 coordonator, la care se daugă rezervele pentru aceștia.

Astfel, la nivelul fiecărui UAT s-au întocmit tabele nominale cu personalul de recensământ propus din teritoriu. Persoanele nominalizate trebuie să îndeplinească anumite condiţii legate de studii, competenţe digitale, respectiv să poată utiliza corespunzător tableta, capacitatea de a desfăşura muncă pe teren, capacitatea fizică de efort prelungit, pentru a vizita exploataţiile agricole, posibil dispersate pe o întindere geografică mare.

Selectarea s-a făcut pe baza unei testări. În perioada 15 -25 martie 2021 au fost organizate sesiuni de testare la nivel local, prin deplasarea personalului RGA din DJS în teritoriu (s-au testat strict competenţele digitale, respectiv abilitatea de a utiliza tableta şi de a completa chestionarul).

În luna aprilie 2021 se va desfăşura etapa de instruire a persoalului de recensământ angajat.

R: Când se va desfăşura Recensământul General Agricol propriu-zis?

VS: Etapa de colectare a datelor va avea loc în perioada 10 mai – 31 iulie 2021.

Colectarea şi înregistrarea datelor la recensământ se va realiza de către recenzori, prin interviu faţă în faţă, cu şeful exploataţiei agricole sau cu alte persoane din cadrul acesteia, care pot furniza informaţiile solicitate prin intermediul unui chestionar electronic, instalat pe o tabletă.

Fiecare recenzor are alocate, în medie, 190 de exploataţii agricole.

R: Ce se doreşte a se obţine în urma acestei acţiuni? De ce este important Recensământul General Agricol?

VS: Scopul fundamental al RGA – runda 2020 este acela de a oferi informaţii esenţiale şi de calitate pentru politicile guvernamentale în domeniul agriculturii, inclusiv pentru evaluarea procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună şi fundamentarea viitoarelor reforme ale acesteia.

Această cercetare statistică este atât de importantă încât, pentru neîndeplinirea la termen a obligaţiilor stabilite prin legislaţia UE, Comisia Europeană poate activa procedura de infrigement pentru un stat membru.

Totodată, RGA – runda 2020 va furniza informaţii necesare pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile în domeniul agriculturii.

R: Ce rezultate se vor obţine în urma desfăşurării Recensământului General Agricol?

VS: Rezultatele RGA – runda 2020 vor evidenţia schimbările intervenite de la recensământul din anul 2010, evoluțiile referitoare la:

  • caracteristicile structurale ale exploataţiilor agricole,
  • situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a celor care fac obiectul unor subvenţii,
  • situaţia efectivelor de animale, a adăposturilor pentru animale
  • precum și a persoanelor care au lucrat în agricultură.

Pe această cale, dorim să asigurăm din nou cetăţenii de faptul că, în conformitate cu legislația în vigoare, informațiile furnizate de respondenţi au caracter STRICT CONFIDENŢIAL și se vor folosi numai în scopuri statistice.

Cunoscând faptul că obținerea unor rezultate complete și corecte depinde în mare măsură de înțelegerea și bunăvoința cetăţenilor, adresăm rugămintea de a accepta participarea la cercetarea statistică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here