
Agenția Națională a Achizițiilor Publice a publicat luni, 26 februarie 2018, un proiect de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului sectorial/acordului-cadru din Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2016, precum şi pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 395/2016.
Principalele modificări vizează elaborarea planului de achiziții, alegerea procedurilor de atribuire și derularea acestora, modificări cu privire la criteriile de calificare, desfășurarea procesului de evaluare şi reglementări cu privire la ajustarea prețului.
O altă modificare are ca scop scăderea cuantumului garanției de participare la 1% din valoarea estimată a contractului, de la 2% cât este în prezent.
De asemenea, se reglementează proceduri privind realizarea achizițiilor directe și modalitatea de atribuire în fucție de anumite praguri valorice, precum și obligația autorităților/entităților contractante de a publica trimestrial în SEAP o notificare cu privire la achizițiile directe, grupate pe necesitate, care să cuprindă cel puțin obiectul, cantitatea achiziționată, valoarea și codul CPV.
Proiectul de Hotărâre poate fi consultat pe site-ul ANAP. Propuneri sau observații cu privire la conţinutul proiectului, pot fi transmise la adresa de e-mail: transparenta.decizionala@anap.gov.ro, până la data de 08 martie 2018.
Aceste propuneri vin în continuarea transpunerii Directivelor europene în domeniul achiziţiilor publice în legislația românească, care a avut loc în anul 2016.
Sursa: http://anap.gov.ro/
Expert achiziţii publice,
Silviu VÎRVA
Articol de Cluj